Bezoek ons landgoed

Welkom op Heerlijkheid Mariënwaerdt: een eeuwenoud landgoed in de Betuwe waar ieder jaargetijde veel te ontdekken, beleven én proeven is. Ontdek de prachtige historie en natuur tijdens een rondleiding of fiets- of wandeltocht over het landgoed, maak kennis met onze biologische producten in de landgoedwinkel en geniet van pure, (h)eerlijke gerechten in ons restaurant.

Ook voor grote evenementen van uw bedrijf is ons landgoed perfect. Je kunt daarna zelfs overnachten op ons landgoed!

Unieke rondleiding

De naam ‘Heerlijkheid’ verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed kreeg bij aankoop: jacht-, pacht- en visrecht en het beheer van wegen en watergangen. ’Mariënwaerdt’ betekent ‘eiland van Maria’. Een waard is een oude benaming voor een stuk land dat is ingesloten door rivieren. Het klooster bevond zich op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant.

We vertellen je graag meer over de rijke historie van het landgoed tijdens een unieke rondleiding. Deze vinden plaats tijdens onze jaarlijkse Landgoedfair en op diverse feestdagen en evenementen. Bekijk het actuele overzicht in onze Landgoedkalender en bestel direct je ticket(s).

Fietsen en wandelen

Je kunt ieder jaargetijde heerlijk fietsen, wandelen of mountainbiken op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Prachtig in het voor- en najaar, wanneer de fruitbomen het beeld bepalen. Geniet een dag van al het moois dat het landgoed te bieden heeft of overnacht in één van onze vakantieverblijven.

Wandelroutes

Er bestaan drie wandelroutes, variërend in lengte. Voor een lekker ommetje langs monumentale panden en mooie vergezichten, maar ook voor een langere tocht. In onze landgoedwinkel is een informatiefolder (met plattegrond) verkrijgbaar.

De kortste wandelroute is 5 kilometer, de langste 12 kilometer. Om het landgoed in al zijn heerlijkheden te kunnen beleven heeft Uitinderegio.nl diverse routes samengevoegd. Het nieuwe wandelkeuzenetwerk brengt 1000 kilometer aan bestaande wandelroutes samen, met elkaar verbonden door handige en makkelijk herkenbare bewegwijzering. Op de website uitinderegio.nl vind je alle wandelingen door Rivierenland overzichtelijk bij elkaar.

 

 • Kloosterroute 5 km
  De Kloosterroute voert je langs de landhuizen, monumentale boerderijen, hooibergen en vloedschuren.
  Bekijk hier de route.
 • Klompenpad 9 km
  Ontdekt op het Leidschehoevepad het mooie landschap met oude dijken, hoogstamfruitbomen en een landgoed met historie.
  Bekijk hier de route.
 • De Kooiroute 12 km
  Geniet van een heerlijke start bij De Stapelbakker.
  Bekijk hier de route.

Fietsroutes

Uitinderegio.nl biedt diverse routes die over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt lopen. Zij laten je de Betuwe op z’n best zien, vooral in het voor- en najaar, wanneer de fruitbomen het beeld bepalen.

Vanaf de dijken en in de uiterwaarden is er vaak een schitterend zicht op de rivieren. Kolken en wielen tonen de strijd tegen het water.

 • Kronkelen tussen Lek en Linge 52 km
  Deze route slingert tussen de rivieren Lek en Linge, langs de imposante verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  Bekijk hier de route.
 • Lingeroute 70 km
  Deze prachtige route voert je op de fiets over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes.
  Bekijk hier de route.

MTB Trail

In 2020 namen Frans baron van Verschuer en wethouder R. van Stappershoef het initiatief voor een MTB route over Mariënwaerdt. In 2023, na het overlijden van Frans van Verschuer, werd begonnen met de aanleg van een MTB route. Op 24 mei 2024 is de route geopend. Lees alles over de MTB route of bestel direct een vignet (verplicht). Mariënwaerdt wenst u veel mountainbike plezier!

Het Enspijkse veer

Het voet- en fietsveer over de Linge vaart dagelijks. De vaartijden zijn van 09:30 uur tot 17:30 uur. Van 29 maart t/m 1 oktober 2024 zetten de veerbazen wandelaars en fietsers graag over. Dagelijks, zoals genoemd; het veer vaart echter niet op dagen waarop er 70% of meer regen is voorspeld! Bij de verschillende VVV/RBT-kantoren en –informatiepunten kun je informatie en wandel- en fietsroutekaarten verkrijgen. Het tarief per overtocht is € 1,50 en kinderen t/m 12 jaar en onder begeleiding zijn gratis (max. 2 per betalende begeleider).

Voor vragen over het veer kun je contact opnemen met de schipper via 06-13881704.

Historie

Het toeristische fiets- en voetveel het Enspijkse Veer is sinds 1996 weer in gebruik genomen. Het vaart tussen het dorp Enspijk en het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De veerverbinding werd in de vaart gebracht in het kader van het toeristisch project ‘Linge, Lusthof van Nederland’.

Gebruiksregels

 1. Betreden en gebruik loopbrug, steiger en pont zijn voor eigen risico.
 2. Aanwijzingen gegeven door schipper of kaartverkoper dienen te worden opgevolgd.
 3. Pont alleen betreden of verlaten op aanwijzing van de schipper of kaartverkoper.
 4. Passagiers die de pont verlaten hebben voorrang.
 5. Maximum aantal passagiers: twaalf personen.
 6. Heerlijkheid Mariënwaerdt aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

Winkelen & eten

Een dag op het landgoed is niet compleet zonder bezoek aan de Landgoedwinkel. In de Landgoedwinkel zijn al onze biologische landgoedproducten verkrijgbaar. Proef onze moestuinjams, curds, landgoedkazen, huisgemaakte appeltaart en natuurlijk de befaamde walnotentaartjes van barones Van Verschuer. Naast de producten van het landgoed is er een uitgebreid assortiment biologische producten, verse groenten en fruit.

Voor (h)eerlijke pannenkoeken, broodjes, salades en warme gerechten kunt u terecht bij ons gezellige familierestaurant De Stapelbakker.

Bezoeken - winkelen en eten
Bezoeken - winkelen en eten

Vrienden van Mariënwaerdt

Een groot landgoed als Heerlijkheid Mariënwaerdt in stand houden vergt veel werk. Helpende handen kunnen wij daarbij bijzonder goed gebruiken!

In 2002 is de Vereniging Vrienden van Mariënwaerdt opgericht. Deze enthousiaste groep draagt bij aan een maatschappelijk draagvlak voor een samenhangend en verantwoord beheer en onderhoud van Heerlijkheid Mariënwaerdt.