31 december 2023

11 & 12 mei: Nationale Molendagen

In het weekend van 11 & 12 mei 2024, tijdens de Nationale Molendagen, opent Molen de Vrijheid in Beesd zijn deuren voor bezoekers. Deze prachtige, ruim 200 jaar oude stenen korenmolen is gevestigd op het landgoed en gelegen aan rivier de Linge.

Op de plaats van De Vrijheid stond al sinds de 14e eeuw een molen die onder de abdij Mariënweerd viel. Het exacte bouwjaar van de huidige molen is onbekend, maar ligt ergens in de 18e eeuw.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden met de molen seinen gegeven aan het verzet. Bij de restauratie in 1968 heeft de tot dan toe naamloze molen zijn huidige naam “De Vrijheid” gekregen, als herinnering hieraan.

Tegenwoordig wordt de molen bemenst door de vrijwillige molenaars Cees & Justin, die met de molen draaien en ook weer echt malen. Zo wordt het graan, dat verbouwd wordt op onze biologische akkervelden, gemalen tot meelmixen voor o.a. brood en pannenkoeken. Hiervoor wordt uitsluitend gebruik gemaakt van windkracht en traditionele molenstenen. Zo blijven de smaak en voedingstoffen in het product. En dát proef je! 

Op 11 & 12 mei ontvangt molenaar Cees je graag met koffie, thee of limo en zijn er leuke activiteiten voor jong en oud. Bij voldoende wind zal de molen ook draaien. Het exacte programma van wat er allemaal te doen is delen we een aantal weken voor het evenement via onze nieuwsbrief, website en social kanalen.

Terug naar overzicht