Historie
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bezit een rijke historie en is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed en wordt het voor diverse doelen ingezet. Denk hierbij ook eens aan evenementen voor uw bedrijf, trouwerijen of heerlijk overnachten.
De stichting van een Norbertijner abdij
De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. De Abdij bevond zich destijds midden in een gevarenzone, precies op de grens van vier provincies. Er werd veel gevochten en geplunderd en het klooster werd dan ook meerdere malen verwoest maar ook weer opgebouwd. Tot in 1567 de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan maakten.
Ontstaan naam Mariënwaerdt
De naam Mariënwaerdt betekent ook het eiland (waard) van Maria. Het klooster bevond zich in een gevarenzone, precies op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant, waar vaak werd gevochten en geplunderd.
Het klooster werd dan ook meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. In 1567 maakten de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan.
Landgoed te koop
Het landgoed stond daarna honderd jaar te koop, alvorens het in 1734 gekocht werd door A.O.R.F. graaf van Bylandt, de voorvader van de familie Van Verschuer, de huidige eigenaren.
Hij bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij, waarvan de kelders met kruisbogen nog steeds te bezichtigen zijn.
Sindsdien is Mariënwaerdt steeds in rechte lijn vererfd, waarbij de gebiedsgrenzen ongewijzigd zijn gebleven.