18 december 2023

Aanleg mountainbikeroute op landgoed Mariënwaerdt van start!

Beesd – De eerste graafwerkzaamheden voor de aanleg van een permanente mountainebikeroute op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn gestart. Het is een unieke route van 20 km lang en in zijn geheel aangelegd op het landgoed. De route is volledig in balans met de bestaande natuur en de aanwezige dieren en is de eerste in het rivierengebied.

Gemeente West Betuwe is initiatiefnemer van dit project. Zij juicht sport en beweging voor haar inwoners enorm toe. Een speciaal aangelegde mountainbikeroute is een betekenisvolle aanvulling op het bestaande sport- en beweegaanbod in de gemeente. De mountainbikeroute biedt een combinatie van fietsplezier én natuurbeleving met cultuurhistorische bezienswaardigheden. Daarmee is de nieuwe route een aanwinst voor jong én oud. Het landgoed beslaat een uitgestrekt gebied waarin dagelijks vele wandelaars, fietsers en straks ook mountainbikers welkom zijn. Mountainbikers kunnen naast de sportieve inspanning straks volop genieten, onder de natuur en het landschap te verstoren. Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van de moutainbikeroute.

Unieke route door het Rivierengebied
De route start en finisht straks bij restaurant De Stapelbakker – nabij afslag Beesd aan de A2 – en bestaat uit een zuid- en noord variant. Beide varianten sluiten naadloos op elkaar aan. Zo ontstaat in totaal een route van bijna 20 km. In het ontwerp zijn de nieuwe mountainbikeroute en de bestaande fiets- en wandelroutes van elkaar gescheiden, zodat alle typen bezoekers veilig kunnen sporten en bewegen en het landgoed kunnen bezichtigen. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is straks ook een van de weinige plekken in Nederland waar je dwars door een rivierkleilandschap fietst. De route leidt je langs populierenbossen, broekbossen, landgoedbossen, agrarische gronden, dijken, sloten en kanalen.

Werkzaamheden op het landgoed
Na een zorgvuldig vergunningentraject, startte maandag 18 december de eerste graafwerkzaamheden t.b.v. de aanleg van de route. Bezoekers van het landgoed kunnen hier enige hinder van ondervinden door tijdelijk afgesloten wegen, wandelpaden of fietspaden. Via de aangegeven omleidingsroutes is iedere bestemming op et landgoed goed te bereiken. Het streven is om de Mountainbikeroute eind april 2024 gereed te hebben. De weersomstandigheden spelen hierbij wel een grote rol. Mochten er vragen zijn omtrent de werkzaamheden op het landgoed m.b.t. de aanleg van de mountainbikeroute dan kunnen deze gericht worden aan communicatie@marienwaerdt.nl

Terug naar overzicht