27 november 2023

Help jij mee molen De Vrijheid te redden?

– oproep tot behoud voor historisch erfgoed –

Eigenlijk is het heel simpel; molen De Vrijheid, een prachtig symbool van onze lokale geschiedenis in Beesd, heeft dringend jouw hulp nodig. De kap van de molen is aan het verzakken en het wordt daardoor steeds moeilijker om hem naar de wind toe te draaien. Daarnaast zijn de wieken ernstig verouderd en komt er een moment dat het te gevaarlijk wordt om ze te laten draaien. De wieken zijn de motor van de molen en als die definitief tot stilstand komen dan verliest de molen simpelweg haar functie.

Molen De Vrijheid is niet zomaar een oude structuur; het is een levendig symbool van onze verbondenheid met het verleden. Midden in het prachtige Betuwse landschap steelt de molen de show als tijdloos icoon. Gebouwd in 1826, is deze molen generaties lang getuige geweest van onze gemeenschapsgeschiedenis en vertelt het de verhalen van ambachtelijk vakmanschap en onze agrarische erfenis. Sinds 1933 is de molen in eigendom van het landgoed en ook vandaag de dag speelt de molen nog steeds een belangrijke rol op het landgoed; al het meel dat gebruikt wordt voor onze pannenkoeken, poffertjes, taartjes en het brood wordt hier gemalen!

Helaas heeft de tand des tijds zijn tol geëist. De molen is verzwakt en de wieken zijn versleten. Het redden van molen De Vrijheid is geen onmogelijke taak, maar het is een taak die we niet alleen kunnen volbrengen. Het repareren van de molen gaat ongeveer 200.000 euro kosten, daarna kan hij weer 50 jaar mee. Een gedeelte van alle kosten wordt betaald door het Landgoed Marienwaerdt als eigenaar van de molen, een gedeelte komt uit subsidies van de overheid, maar we hopen ook op steun van het publiek. Daarom zijn we een crowdfundingcampagne gestart om fondsen te werven voor de dringende restauratie van de molen. Met jouw bijdrage kunnen we de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Herstel van de kap: Het opnieuw opbouwen en versterken van de kap zodat deze weer makkelijk draaibaar is.
  • Restauratie van de wieken: Het herstellen en opnieuw in evenwicht brengen van de wieken, zodat de molen weer kan draaien zoals in zijn gloriedagen.
  • Bewaring van historische elementen: Het opnieuw dekken van de rieten kap en schilderen van het houtwerk zodat de molen de originele kenmerken behoud die de rijke geschiedenis weerspiegelen.

Help jij mee om de restauratie van molen De Vrijheid mogelijk te maken, zodat deze voor de komende generaties behouden blijft? Elke bijdrage, groot of klein, brengt ons dichter bij ons doel. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen:

  • Doneer: Draag bij wat je kunt missen om ons te helpen molen De Vrijheid te redden.
  • Deel: Verspreid het woord via sociale media, e-mail en praat erover met vrienden en familie. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe groter de impact!
  • Zakelijke partnerships: Als je een bedrijf hebt en wilt bijdragen aan de restauratie van de molen overweeg dan een zakelijk partnerschap. Neem contact op met communicatie@marienwaerdt.nl voor de mogelijkheden.

Samen kunnen we dit stukje landgoedgeschiedenis behouden en doorgeven aan toekomstige generaties. Doneer vandaag nog op www.molens.nl/projecten/laat-de-vrijheid-weer-op-rolletjes-lopen en maak de restauratie van molen De Vrijheid mogelijk.

Alvast bedankt voor jouw steun!

Terug naar overzicht