Het ontstaan van het familielandgoed
Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Een veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed.
Historie
De geschiedenis van Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij, gevestigd aan ’t Klooster, waar nu Huis Mariënwaerdt staat. De Abdij bevond zich in een gevarenzone; op de grens van van vier provincies. Er werd geplunderd en gevochten. De Abdij werd meerdere malen verwoest én opnieuw opgebouwd tot de vernielingen door de bendes van Brederode hier in 1567 definitief een einde aan maakten.
Het landgoed stond daarna honderd jaar te koop, alvorens het in 1734 werd gekocht door A.O.R.F. Graaf van Bylandt; de voorvader van de familie Van Verschuer. Op de gewelven van de voormalige abdij bouwde hij Huis Mariënwaerdt. De kelders met kruisbogen zijn nog steeds te bezichtigen.
Heerlijkheid Mariënwaerdt
De naam ‘Heerlijkheid’ verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed kreeg bij aankoop: jacht-, pacht- en visrecht en het beheer van wegen en watergangen.
’Mariënwaerdt’ betekent ‘eiland van Maria’. Een waard is een oude benaming voor een stuk land dat is ingesloten door rivieren. Het klooster bevond zich op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant.
Omdat het landgoed zo’n rijke en omvangrijke historie heeft, heeft Omroep Max er een serie van gemaakt. Hierin maak je kennis met de verschillende locaties, de familie en de werknemers.
We vertellen u graag meer over de rijke historie van het landgoed tijdens een unieke rondleiding.
Duurzaam & biologisch
Duurzaamheid en Heerlijkheid Mariënwaerdt gaan hand in hand. Een landgoed dat al 280 jaar in handen is van dezelfde familie en dat vrijwel ongewijzigd is gebleven, móet wel duurzaam worden beheerd.
Dit uit zich onder meer in de respectvolle manier waarop wij omgaan met de natuur, het land en alles wat daarop leeft.
De akkerbouw en veeteelt op het landgoed gebeuren biologisch, zonder gebruik van onnodige chemicaliën of medicijnen.
Zo bieden wij altijd heerlijke en biologische producten op onze feesten en evenementen voor bedrijven.
Werken op het landgoed
Op het Landgoed werken inmiddels ruim 150 medewerkers. Het overgrote deel van de collega’s vinden we in de horeca: Zij werken in Pannenkoekenhuis De Stapelbakker, proeflokaal Marie en de feest- en vergaderlocaties. Met veel plezier en vakmanschap zorgen onze koks en medewerkers bediening voor een heerlijk verblijf van onze gasten.
Geïnteresseerd in werken op het landgoed?
Bekijk dan onze vacatures.
Ons landgoed is voor veel vieringen geschikt: