Duurzaam en Biologisch

Duurzaam & biologisch

Heerlijkheid Mariënwaerdt heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam en biologisch hoog in het vaandel staan. Dit uit zich onder meer in de respectvolle manier waarop wij omgaan met de natuur, het land en alles wat daarop leeft.

Sinds 2005 is de akkerbouw en veeteelt op het landgoed volledig biologisch, zonder gebruik van onnodige chemicaliën of medicijnen. Om schadelijke insecten te weren van de akkers maken we gebruik van bloeiende akkerranden die dit ongedierte aantrekken, waardoor de akkers zelf niet worden aangetast. Bovendien stimuleren deze randen de bijenpopulatie op het landgoed.

Lakenvelder koeien

De lakenvelder koeien gedijen goed op Mariënwaerdt; van oudsher zijn dit ook echte landgoeddieren.

Inmiddels telt de kudde op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt ruim 65 Lakenvelders.

We vinden het belangrijk dit levend erfgoed in stand te houden. Heerlijkheid Mariënwaerdt is vanwege haar inzet hiervoor ZeldzaamLEKKER Centrum. Het vlees is uiteraard in de landgoedwinkel beschikbaar.

Duurzaam en Biologisch
Duurzaam en Biologisch

Green Key

De mogelijkheden om op een duurzame en bewuste manier te ondernemen zijn legio. En daarbij hoeven we tegenwoordig zeker niet meer aan comfort in te leveren. Juist daarom én omdat wij het belangrijk vinden om verder te kijken dan alleen de nabije toekomst , heeft Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt zich hard gemaakt voor het Green Key certificaat.

Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de markt van vergader- en congreslocaties. Aan dit keurmerk kunt u zien dat wij er alles aan doen om de druk van onze onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaan we net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Biologische landgoedoogst

Vanzelfsprekend gebruiken we in de keuken van ons restaurant De Stapelbakker, Proeflokaal Marie en onze trouw- en vergaderlocaties zo veel mogelijk van de eigen, biologische landgoedoogst, naast streekproducten uit de nabije omgeving. Ook voor grotere zakelijke bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld evenementen voor uw bedrijf gebruiken wij veelal eigen biologische producten. Goed voor het milieu en bovendien gewoon heel erg lekker!

In de praktijk

Wat kunt u van ons verwachten? Vragen wij van u tijdens uw bezoek continue rekening te houden met natuur en milieu? Zeker niet. Veel van de door ons ingevoerde maatregelen zijn voor u juist onzichtbaar, terwijl het effect groot is. U maakt nog steeds gebruik van onze faciliteiten, zonder dat het u zal ontbreken aan comfort en kwaliteit.

Zo gaan wij zuinig om met het water- en energieverbruik. Ook is er grote zorg voor afvalverwerking. Maar er zijn meer milieuvriendelijke maatregelen die wij hebben genomen. Het gebouw grotendeels voorzien van energiezuinige (LED)verlichting. Er wordt rekening gehouden met klimaatbeheersing, zonder dat u het te koud of te warm zult krijgen. Tijdens uw bezoek zult u wellicht gebruik maken van de waterbesparende kranen in ons gebouw, zonder dat u daar als bezoeker iets van merkt. En om de lokale economie te stimuleren, serveren wij biologische- en erkende streekproducten. Hierdoor is het hele landgoed duurzaam, dus ook wanneer u een van onze evenementenlocaties huurt.

Een verblijf op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bevordert niet alleen uw comfortgevoel, maar ook de status van natuur en milieu! Wilt u meer informatie over Green Key? Kijk dan eens op de website.

Meer informatie over onze duurzaamheid? Wij vertellen je graag meer over onze werkwijze

Waar is het landgoed allemaal geschikt voor als locatie?

Ons landgoed is voor veel vieringen geschikt: